The Twisted Claw<< Forrige bok
      Neste bok >>

ORIGINAL UTGAVE:
Nummer: 18
Utgitt: 1939
Sider: 217
Skrevet av: John Button
Synopsis: Harriet Adams
Forsideillustrasjon: Paul Laune
Norsk tittel: Hardyguttene blant pirater

Handling:
Fenton Hardy jobber med en «ualminnelig vanskelig sak» som involverer en internasjonal smuglergjeng, og trenger guttenes hjelp.

Hardy blir imidlertid kidnappet, og Frank og Joe må dra til Canada for å forsøke å spore opp faren.

Derfra blir guttene hyret på en skute de mistenker for å være sentral i smuglingen, og sjøreisen bringer dem til en mystisk øy i Karibien - der «Klo-kongen» har vært overhode for smuglerligaen i 50 år, og der ingen uvedkommende får forlate øya i live.

   "Pardon me, Captain Mundy---"
   The officer looked up and scowled. "Who told you to come in here?" he growled. "Get back on that deck!"
   "You told me to come in, sir!" Joe smiled engagingly.
   For an instant a faint grin flickered on the gruff, weatherbeaten features. "All right, young fellow, what can I do for you?"
   "I happened to notice that you are playing solitaire, sir."
   A huge fist crashed down on the desk. "Who told you to go around here snoopin'?" thundered the captain.
   "I wondered if you'd ever heard of a game called Sea-Horse Solitaire?"
   "You young whippersnapper, get out of-!" The roar suddenly ceased. Then, "What's Sea-Horse Solitaire? Never heard of it!"
   "It's three times as exciting as ordinary solitaire, Captain Mundy. I'll show---"
   "You'll do nothin' of the sort, you brainless young infant! Wait! Where'd you learn it?"

Persongalleri:
Se den norske utgaven for utfyllende persongalleri.

Vurdering:
John Button har fått fornyet tillit som skyggeforfatter her, og denne boken er virkelig god! Eventyret i Canada er spennende, men handlingen skyter virkelig fart når guttene inntar det Karibiske hav. Klimakset på Kong Barracudas øy blir nok i overkant virkelighetsfjernt, men samtidig er det en underholdende historie som lever fra start til slutt.


The Twisted Claw, revidert utgaveREVIDERT UTGAVE:
Utgitt: 1969
Sider: 177
Skrevet av: Tom Mulvey
Synopsis: Tom Mulvey
Forsideillustrasjon: Rudy Nappi
Norsk tittel: Ikke utgitt på norsk

Handling:
Fenton Hardy jobber med en sak som omhandler museumtyverier, og ber Frank og Joe om å finne «Black Parrot», et skip som ligger ved kai i Bayport. Guttene får jobb som arbeidere ombord på skipet, men med et uvennlig mannskap og hard jobbing har ikke mulighet til å undersøke skipet som de vil.

I stedet bestemmer de seg for å følge et annet spor, og reiser til New York for å finne en gammel bok. Mens de leter i en bruktbokhandel kommer de over boken «Empire of the Twisted Claw», med et symbol på omslaget som ligner en ring som førstestyrmannen på «Black Parrot» hadde på seg. Ved å lese boken lærer de om «Empire of the Twisted Claw», piratskipene «Black Parrot» og «Yellow Parrot» og en konge som kontrollerte imperiet.

Etterforskningen fortsetter, og guttene og faren får vite at tyvene sikter inn mot DeGraw-samlingen og at de trolig vil rane ytterligere seks museer. De holder øye med et av museene, men når tyvene slår til bruker de søvnmiddel som slår guttene ut.

Et nytt spor fører dem på nytt til «Black Parrot», som ligger ved havn og laster ombord før skipet umiddelbart drar til sjøs. Hardyguttene sporer opp «Yellow Parrot», der de får jobb og kan snuse rundt. Ombord i skipet holder tømmerstokker som kommer ut av kontroll på å knuse Frank.

Når de oppdager at «Yellow Parrot» skal møte «Black Parrot», innser guttene at de må rømme. De hopper overbord og svømmer til en mystisk øy hvor de møter en eksentrisk mann som lever på øya. De unnslipper fra øya ved å få plass hos en pilot som er venn av øymannen, og kan dermed dra hjem. Senere de får de et radioanrop fra noen ombord på «Yellow Parrot» som tydeligvis prøver å hjelpe dem.

Guttene drar til signalets kilde, og finner skipet gjemt ved den mystiske øya. De blir fanget, men de klarer å rømme. De finner ut av hvorfor kjeltringene er ute etter DeGraw-samlingen, og fanger hjernene bak ranene.

   They returned to find their mother pressing a cold wet towel on Aunt Gertrude's forehead.
   "How do you feel?" Joe inquired.
   "Awful! Simply awful!" exclaimed Aunt Gertrude. "Who was that cutthroat?"
   "Probably just a peddler," Frank replied, hoping not to upset her further. "Your scream frightened him more than he frightened you."
   "Some nerve!" Aunt Gertrude snapped. "Imagine! Peering into people's houses."

Forsider:

USA original tekst, 1939.
Paul Laune.
USA original tekst, 1962.
John Leone.
USA revidert tekst, 1969.
Rudy Nappi.
UK revidert tekst, 1972.
Peter Archer.
UK revidert tekst, 1987.
Ukjent. (Feil tegning på forside.)
UK revidert tekst, 1988.
Ukjent. (Riktig tegning.)
UK revidert tekst, 1992.
Kenny McKendry.


Har du lest 'The Twisted Claw' på engelsk? Legg igjen en kommentar under!