Forfatterne


Det er vanskelig å godta, men Franklin W. Dixon - den tilsynelatende forfatteren av Hardy-bøkene - har aldri eksistert. Navnet er en ren fabrikasjon fra Edward L. Stratemeyer og hans Stratemeyer Syndicate, skapt for å skape en følelse av kontinuitet i serien selv om en forfatter skulle gi seg fra skrivingen. Dette var en regel som ble fulgt i alle syndikatets bokserier. Ikke minst gjaldt dette bøkene om Hardy-guttene.

Opp gjennom årene er bøkene blitt skrevet av en rekke ulike personer, og noen har bidratt mer enn andre. Her er en presentasjon av noen av de virkelige forfatterne bak Hardy-bøkene.Leslie McFarlane
Charles Leslie McFarlane (1902-1977) er for mange Hardy-fans det nærmeste man kommer Franklin W. Dixon i egen person. McFarlane er nemlig forfatteren av de første bøkene i serien - de samme bøkene som de fleste fans trekker frem som de beste - og var mannen som skapte Hardy-universet slik vi kjenner det i dag.

McFarlane ble født i den kanadiske byen Haileybury i Ontario i 1902, og startet som frilansskribent like etter å ha fullført High School. Da han i 20-årene ble ansatt som journalist i avisa Springfield Republican i Massachusetts, flyttet han til USA. Mens han bodde i Massachusetts svarte han på en annonse der Stratemeyer Syndicate hadde etterlyst en frilansskribent, og snart var McFarlane i gang med å skrive «Dave Fearless»-bøker for syndikatet under pseudonymet Roy Rockwood.

Da Stratemeyer bestemte seg for å gi ut en ny detektivserie for unge gutter, ble McFarlane plukket ut som skyggeforfatteren. Han fikk 85 dollar for hver bok han skrev, og de 16 første bøkene i serien ble ført i pennen av kanadieren - som imidlertid ikke var særlig begeistret for serien.

«I sine dagbøker snakker pappa om å måtte skrive enda en av disse irriterende bøkene, for å tjene nye 85 dollar til å kunne kjøpe kull til ovnen,» sa sønnen Brian McFarlane, ifølge en artikkel i The Globe And Mail fra 2006. «Og han leste dem aldri etter å ha skrevet dem ferdig. Det var først mye senere at han lot til å akseptere applausen han fikk for bøkene.»

Datteren Norah McFarlane sier mye av det samme: «De ga ham en synopsis, men for å gjøre boken spiselig kom han opp med andre karakterer og la til farger, ord og hans egen herlige sans for humor. Så ble han ferdig, og sa at han aldri mer ville skrive disse irriterende bøkene. Men så fylte regningene seg opp, og han måtte begynne på en ny.»

Men selv om McFarlane foraktet bøkene, og aldri tjente seg rik på den enorme suksessen de nøt, var han aldri bitter. Kanadieren mente at avtalen han hadde med Stratemeyer Syndicate var rettferdig, og at ingen tvang ham til å gjøre den jobben han gjorde.

Mens han fortsatt skrev for syndikatet flyttet McFarlane hjem til Canada, der han etter hvert begynte å jobbe med dokumentarer og tv-programmer. Han døde i 1977, 74 år gammel.

Liste over Hardy-bøker skrevet av Leslie McFarlane:
#01 Hardyguttene og skatten i tårnet
#02 Hardyguttene på nye eventyr
#03 Hardyguttene på falskmynterjakt
#04 Hardyguttene på gangsterjakt
#05 Rødt lys for Hardyguttene
#06 Hardyguttene jager biltyvene
#07 Hardyguttene avslører huleboerent
#08 Hardyguttene og den stjålne frimerkesamlingen
#09 Hardyguttene og mysteriet på flyplassen
#10 Klokken slår tolv for Hardyguttene
#11 Hardyguttene og den mystiske klokke
#12 Hardyguttene på sporet
#13 Hardyguttene i Mexico
#14 Siste stikk til Hardyguttene
#15 Hardyguttene går i dekning
#16 Hardyguttene og den falske legen
#22 Hardyguttene fakkelmysteriet
#23 Hardyguttene og den mystiske tatovering
#24 Hardyguttene og radiomysteriet
#26 Hardyguttene og spøkelsesskipet (antakelig sammen med kona Amy McFarlane)

Antall bøker skrevet: 20
Gjennomsnittelig terningkast: 4,6John Button
Det er skuffende lite vi vet om dr. John Button, legen som skrev fem Hardy-bøker tidlig i serien, men det vi vet er at han trolig er den mest foraktede Hardy-forfatteren av dem alle. Button fikk i oppgave av Stratemeyer Syndicate å bringe arven etter Leslie McFarlane videre, og Hardy-fans er jevnt over enige om at han strøk med stil. Det er de fem nummerne fra 17 til 21 i serien som er signert Button, og alle sammen er påfallende fulle av dårlige setningsoppbygginger, svake plott og feil som strider mot tidlige opplysninger i serien.

I sine bøker kaller han blant annet Laura Hardy for 'Mildred', politimester Collig får endret navnet til 'Finch', og Hardy-hjemmet flyttes fra High Street til Elm Street. I boka «The Secret of the Hardy Boys» fortelles det at Harriet Adams og Andrew E. Svenson, som etter hvert overtok ledelsen av syndikatet, forsøkte å holde kontinuiteten så høyt oppe som mulig gjennom serien. Denne holdningen kan fort ha kommet som en konsekvens av Buttons bøker, og de finner blant annet løsninger som at Hardy-hjemmet faktisk ligger på hjørnet av High Street og Elm Street.

Så skal Button også være unnskyldt på noen områder. Enkelte synopsiser han mottok må ha vært svake fra starten av, og han klarer uansett å etablere en slags sjarmerende atmosfære i sine bøker. På hardyguttene.com er forfatterskapet hans da også verdsatt, med en jevnt høyere score på bøkene enn hva mange andre Hardy-fans vil gi.

Uansett ble Buttons «Dixon-periode» kort, og forfatteren ble altså i det store og det hele glemt.

Liste over Hardy-bøker skrevet av John Button:
#17 Hardyguttene og dykkermysteriet
#18 Hardyguttene blant pirater
#19 Hardyguttene og bankrøverne
#20 Hardyguttene knuser spionringen
#21 Hardyguttene og den forsvunne arvingen

Antall bøker skrevet: 5
Gjennomsnittelig terningkast: 3,4

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons